לגוף ולנפש: טיפים מנצחים לצלוח את תקופת ההיריון

טיפים לתקופת ההריון

הגילוי על כניסה להריון מציף אצל נשים רבות (וגם בקרב הגברים כמובן) רגשות אושר ושמחה. הידיעה על העובר שהתחיל את דרכו בבטן ועוד כמה חודשים יצטרף כתינוק אל המשפחה היא מקור של נחת להורים. אבל תקופת ההיריון היא לא רק ציפייה שמחה ללידה, מדובר באחת התקופות המפתיעות והמאתגרות ביותר בה יש תהפוכות שונות הן בהרגשה הגופנית והן בזו הנפשית. הוסיפו לזה את הבדיקות השונות ואת האחריות לשמור על העובר שבבטן בריא, וקיבלתן אתגר לא פשוט. הריון יכול להיות חוויה לא קלה בשביל נשים רבות והמאמר הזה ינסה לשפוך קצת אור על דרכי ההתמודדות עם הבעיות השונות.

תחילת ההיריון – שלב הבחילות

אחת התופעות העיקריות של השליש הראשון להריון הוא בחילות. זוהי תופעה שיש מה לעשות נגדה וגם אם לא להעלים כליל, לפחות לשפר במקצת. בואו נראה כיצד:

  • הקפדה על תזונה טובה – נשים אשר סובלות מבחילות יכולות לנסות ולהקפיד על אכילה מסודרת של מנות קטנות בארוחות הפרושות על פני כל היום במרווחים של שעתיים שלוש. זה ימנע את הבחילות הנגרמות מקיבה ריקה.
  • ארוחת בוקר – חשוב לנסות לאכול ארוחת בוקר מזינה ומסודרת.
  • הימנעות משומנים ומאכלים מטוגנים – מדובר בהימנעות ממאכלים מאד שמנים, בעיקר מטוגנים שונים. חשוב לצרוך שומנים איכותיים בכמות סבירה, כמו טחינה או שמן זית.
  • שינה – אחת הדרכים להימנע מבחילות היא פשוט לישון יותר שעות, החל משעות הערב המוקדמות . זה יכול להקל מאד על תקופת תחילת ההיריון ולעזור לגוף להסתגל למצב החדש.
  • טיפולים אלטרנטיביים – מי שמאמינה בנושא ומטפלת בעצמה באופן רגיל בטיפולים שונים (דיקור, שיאצו וכו'), יכולה להמשך את הטיפולים בתנאי שהם נעשים בעדינות. לטיפולים הללו יכולה להיות השפעה על הנפש ולכן גם על הגוף.
  • כדורים נגד בחילות – בהיוועצות עם רופא הנשים שלכן, תוכלו לקבל מרשם לכדורים נגד בחילות שמתאימים לתקופת ההיריון.
  • משקאות קרים, קרח וארטיקים – משקאות קרים, אכילת קרח ואפילו ארטיקים יכולים להקל על תחושת הבחילות המעיקה שאופפת אתכן. כמובן שזה מאוד אינדיווידואלי, אבל בהחלט כדאי לנסות זאת.

טיפים לתקופת ההריון

בדיקות הריון: לא מורכב כפי שאתן חושבות

בתקופת ההיריון צריך לעבור מספר בדיקות כדי לנתר את המצב הבריאותי של האם והתינוק. הבדיקות נחלקות לפי שלישים כאשר אלו העיקריות:

  • שליש ראשון – בין שבוע 1ל12 נהוג לבצע בדיקה אצל רופא נשים הבודק את האישה גם באמצעות אולטרסאונד (ניתן לגשת לרופא נשים כבר בשבוע 7. לפני כן, לא יהיה ניתן לראות את דופק העובר). כמו כן מבוצעות בדיקות סקר לפי מיפוי גנטי (אם לא עשיתן את הבדיקות הללו לפני ההריון). אלו יכולות לתת מידע לגבי מחלות תורשתיות כלשהן. נוסף לכך מתבצעות בדיקות מעבדה, כמו בדיקות דם שונות (חלבון עוברי ובדיקה שמוודאת שאין לכן חוסרים של ויטמינים ומינרלים חיוניים בגוף).
  • שליש שני – מבצעים בדיקות אולטרסאונד נוספות, בדיקות סקר אלקטרוכימיות ואם יש צורך – בדיקה בדיקור של מי השפיר. כמו כן, בשלב זה יש לבצע את סקירת מערכות ראשונה.
  • בשליש השלישי יש בדיקות נוספות, לרבות סקירת מערכות מאוחרת, בדיקות דם וכו'.

מומלץ לקרוא ולאסוף מידע על הבדיקות אבל מנגד גם לא לשקוע בהן יותר מידי. את השאלות שיש לכן לשאול, הפנו לרופא בשיחה פנים מול פנים.

הכינו את הגוף ללידה

רצוי לוודא שאתן מגיעות ללידה כאשר הגוף שלכן במצב הטוב ביותר האפשרי. חיזוק שרירי האגן הוא פעולה שניתן לבצע על ידי הליכות וכן תרגילים שונים הנעשים בהדרכה ובמתינות, ועל כן ההמלצה היא לצאת להליכות לפחות 3 פעמים בשבוע, כ45 דקות.

נוסף על כך, הקפידו לשתות לפחות 2 ליטר מים ביום, לצרוך את כל תוספי התזונה המומלצים לכן (כמו חומצה פולית, אומגה 3, מולטי ויטמין, ברזל וכו'), והשתדלו לאכול כמה שיותר מסודר וכמובן ארוחות מזינות ובריאות.

טיפ נוסף לסיום – אל תחששו ממצבים נפשיים מעט ירודים, ואל תפחדו לשוחח על כך עם בני הזוג. כמו כן, בהחלט כדאי ואף מומלץ להצטרף לקבוצות פייסבוק של הריוניות, ולחלוק שאלות, תהיות ותחושות.

 

שתהיה לידה קלה ובידיים מלאות.